-
Gözden kaçırmayın

Türk Eczacıları Birliği, uluslararası bir ilaç firmasının bazı ilaç gruplarındaki Kamu Kurum İskontosunu 2 Haziran 2025 tarihinden itibaren tek taraflı olarak kaldırma kararını eleştirdi. Birliğin açıklamasına göre, bu durum hastaların ilaca erişiminde ciddi sorunlara yol açabilir.
Kamu Kurum İskontosu Kalkması Hasta Maliyetlerini Artırabilir
Türk Eczacıları Birliği’nin yaptığı açıklamada, söz konusu ilaç firmasının Kamu Kurum İskontosunu kaldırma kararının etik, kamu yararı ve sağlık hakkıyla örtüşmediği vurgulandı. İskonto kalkmasıyla birlikte, kamu kurumları tarafından karşılanan fiyat farkını hastaların ödemek zorunda kalacağı ve bu durumun özellikle kronik hastalığı olan, emekliler ve asgari ücretle geçinen vatandaşları olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Sağlık Hizmetine Erişim Anayasal Hak
Birliğin açıklaması, sağlık hizmetine erişimin Anayasa ile güvence altına alınmış temel bir hak olduğunu hatırlatıyor. İlaç firmasının kararı, bu temel hakkın ihlali olarak değerlendiriliyor. Açıklamada, “İlaç temel bir ihtiyaçtır” denilerek, ilaç firmalarının halk sağlığını pazarlık masasına koyma yetkisinin olmadığı vurgulandı.
Eczacılar Aracı Konumda
Türk Eczacıları Birliği, sorunun muhatabının eczacılar olmadığına dikkat çekiyor. SGK ile ilaç firmaları arasında çözülmesi gereken bir konu olmasına rağmen, eczacıların hastaların ödediği kamu kurum iskontosu farkını tahsil etmek zorunda kaldığı ve bu durumun eczacılar ile hastalar arasında bir gerginlik yaratabileceği ifade edildi. Birliğin açıklamasına göre, eczacılar halkın ilaca erişimini sağlamak için özveriyle çalışmakta ve bu tür mağduriyetlerin bir parçası olmak istememektedir.
Kamu Kurumlarından Acil Müdahale Çağrısı
Türk Eczacıları Birliği, hiçbir firma ve kuruluşun keyfi olarak halk sağlığını tehdit eden tutum içinde olma hakkı olmadığını belirtiyor. Bu nedenle, SGK ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurumlarını acil düzenleme ve müdahale yapmaya çağırıyor. Birliğin açıklaması, hastaların ilaca erişimine ek yük getiren uygulamaların ivedilikle geri çekilmemesi durumunda, ilaca erişimde ortaya çıkacak sorunların sorumlusunun eczacılar olmayacağı yönünde.
Yorumlar
Yorum Yap